16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (2023)

Als je op mij lijkt of op de andere 7 miljard mensen op deze planeet, heb je waarschijnlijk te maken gehad met gevoelens dat je gewoon niet goed genoeg bent.

Wees niet bang. Hoe overtuigend je negatieve gedachten over jezelf ook zijn, ik kan je verzekeren dat ze niet waar zijn. En je doet het veel beter dan je denkt.

In het artikel van vandaag gaan we in op deze zeer menselijke gevoelens van ontoereikendheid, zodat je kunt stoppen jezelf te vergelijken met de persoon naast je. Ik help je beseffen dat je eigenlijk helemaal niets tekort komt. Het maakt niet uit waar je bent in je eigen persoonlijke levensreis!

Inhoudsopgave

Waarom heb ik het gevoel dat ik niet goed genoeg ben?

Of het nu gaat om uw prestaties op het werk, sport, ouderschap of zelfs de zorg voor uw hond, we ervaren ALLEMAAL negatieve emoties die verband houden met onze eigenwaarde. Als iemand dat zou doennietgevoelens ervaren van niet goed genoeg te zijn op een bepaald punt (of op veel punten) in hun leven, zouden ze nogal een anomalie zijn.

Een deel van de menselijke conditie is om constant om te draaien en de geldigheid van onze positieve eigenschappen in twijfel te trekken ... Anderen kunnen het goede in ons zien. En we kunnen zeker het goede in anderen zien. Dus waarom kunnen we het goede in onszelf niet zien?

Nou, het kapitalisme gedijt als je het gevoel hebt dat je waardeloos bent. Zodat ze je meer producten, tools, cursussen, enz. kunnen verkopen, zodat je een beetje minder hoeft te zuigen.

De rol van sociale media bij je niet goed genoeg voelen

Om meer lagen en mogelijkheden voor vergelijking en zelftwijfel toe te voegen, hebben we nu sociale media. JAAA!

In het verleden hadden mensen alleen hun directe vrienden, familie en collega's om zichzelf mee te vergelijken. Maar dankzij SM hebben we nu de hele wereld beschikbaar met een tik en een veegbeweging.

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (1)

De succesvolle documentaire‘Het sociale dilemma’kijkt naar de negatieve ervaringen die sociale media met zich meebrengen. En Zuckerberg zelf heeft zijn kinderen op beroemde wijze verbannen van het hebben van Facebook-accounts.

Wat betekent het dat ik niet genoeg ben?

Niet goed genoeg zijn in de 21e eeuw betekent negatieve gedachten hebben en achterblijven bij de rest.

Misschien heb je het gevoel dat je tekortschiet in alle dingen die je op het goede spoor zouden moeten zetten. Of je kunt er misschien niet aan denken dat je beste vriend zoveel aantrekkelijker of succesvoller is dan jij.

Ondanks prestaties uit het verleden kan het gevoel dat je niet goed genoeg bent, moeilijke tijden opleveren. Hoewel gevoelens van niet goed genoeg zijn slechts gedachten zijn, kunnen ze allesoverheersend worden.

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (2)

Hier zijn mijn top 16 redenen om je niet goed genoeg te voelen:

1. Vergelijking

Loop je EIGEN pad. Vergelijking is de dief van alle vreugde en als het gaat om versnellen en vooruitgaan op je eigen pad, is het ongeveer net zo nuttig als een chocoladetheepot!

2. Goedkope dopamine-sensatie

Je verspilt je kostbare energie aan goedkope dopaminehits. Dit weerhoudt u ervan om te investeren in langetermijndoelen. Dingen zoals posts op sociale media kapen het dopaminesysteem van onze hersenen.

Een foto van jezelf plaatsen en 50 likes krijgen in een tijdsbestek van een uur is enorm stimulerend voor het dopaminesysteem van de hersenen. Maar het neemt eigenlijk je motivatie weg om dingen te doen die focus of een langetermijninvestering vereisen.

Dingen zoals het schrijven van boeken, poëzie, kunst maken, lezen, enz. Dit maakt je lui en draagt ​​ongetwijfeld bij aan negatieve gedachten. Je kunt deze negatieve gedachten vervangen door positieve gedachten als je tijd besteedt aan projecten op langere termijn.

3. Diagnostische psychische problemen

Deze is belangrijk om op te nemen! Sommige mensen zijn gediagnosticeerd met psychische problemen zoals depressie of angst. Deze stoornissen kunnen bijdragen aan gevoelens van zelftwijfel en een laag zelfbeeld. Als u weet dat u dit bent, moet u met uw arts praten.

4. Weinig vertrouwen

Weinig zelfvertrouwen hebben kan een andere reden zijn waarom je je niet goed genoeg voelt. Iemand die niet zelfverzekerd is, gelooft niet in zijn eigen kunnen. Hun hele zelfidentiteit is gehuld in negatieve gedachten en gevoelens.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand met weinig zelfvertrouwen gezonde relaties of een goed ondersteuningssysteem heeft, aangezien deze dingen een basis van assertiviteit vereisen en het vermogen om te verwoorden wat je voelt.

5. Slecht seksueel zelfvertrouwen

Voor mannen is deze absoluut enorm...

… Armseksueel vertrouwenhangt samen met een laag vertrouwen. Maar de twee sluiten elkaar niet uit. Een man kan veel vertrouwen hebben in zijn professionele leven, maar verlamd raken door angst als het gaat om zijn prestaties in de slaapkamer. Ik zie dit de hele tijd. En dat geldt voor veel vrouwen!

Als een overigens succesvolle man ervaringen uit het verleden heeftfaalangst, is het logisch dat seks nog steeds belangrijk voor hem kan zijn. Hij kan misschien niet stoppen met nadenken over zijn volgende seksuele ontmoeting.

6. Laag libido

In navolging van nummer 5 is het hebben van een laag libido. In onze sterk geseksualiseerde samenleving kunnen mensen die minder geïnteresseerd zijn in seks zich niet goed genoeg voelen.

Het kan ook een relatie beschadigen wanneer de libido's niet bij elkaar passen.

Als je bijvoorbeeld gekoppeld bent aan iemand met een zeer hoog libido, kan het zijn dat je je niet goed genoeg voelt als je hun pogingen om seks te beginnen voortdurend afwijst.

7. Je niet aantrekkelijk voelen

Maar onze samenleving is niet alleen sterk geseksualiseerd. Het is ook overdreven gefocust (VEEL overdreven gefocust) op uiterlijk. Schoonheid en het behoud van de jeugd in combinatie met het onvermijdelijke proces van ouder worden zijn topprioriteiten. De schoonheidsindustrie is een van de meest winstgevende ter wereld.

Sommigen van ons zijn mooier geboren dan onze gemiddelde Joe. Dit komt neer op puur geluk. Anderen hebben het geld om te besteden aan plastische chirurgie en andere manieren om zichzelf te verbeteren.

Maar voor de rest van ons kan het gemakkelijk zijn om in de spiegel te kijken en moeite te hebben om van je eigen fysieke vorm te houden. De samenleving heeft ons gevoed met zoveel valse overtuigingen over het belang van schoonheid.

Door een interne strijd te creëren, zijn we eerder geneigd ons geld uit te geven aan producten waardoor we er op een bepaalde manier uitzien, waarvan we hebben geleerd dat ze aantrekkelijker zijn.

Maar dit is een misvatting. Aantrekkingskracht gaat niet over mooi zijn. Het is mogelijk om verliefd te worden op iemand die je niet bijzonder mooi vindt.

8. Dating-apps

Verbonden met je niet aantrekkelijk voelen, is het gebruik van dating-apps.

In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft de opkomst van Tinder niets bijgedragen aan gezonde relaties of succes op het gebied van daten.

Het tegendeel is waar. Dating-apps hebben ons gevoel van eigenwaarde verlaagd. Alleenstaanden, ze leveren een grote bijdrage aan negatieve overtuigingen en gevoelens van slechte eigenwaarde. Om nog maar te zwijgen van het feit dat dating-apps ons vermogen hebben gestolen om ons op één persoon te concentreren, aangezien er een wereld van andere opties is, altijd binnen handbereik...

Maar dating-apps hebben een nog donkerdere kant... Een die rechtstreeks gericht is op je gevoel van eigenwaarde, in een poging het te verlagen en je het gevoel te geven dat je niet goed genoeg bentOPZETTELIJK, zodat je lidmaatschappen koopt in een poging om door meer mensen te worden 'gezien', terwijl je hun zakken gevuld houdt.

Vooral voor mannen is het bijna onmogelijk om dating-apps te gebruiken zonder dat er een laag gevoel van eigenwaarde en eigenliefde binnensluipt. Deze apps doen je geloven dat je veel minder aantrekkelijk bent dan je in werkelijkheid bent, en versterken gevoelens van eenzaamheid in plaats van ze op te lossen .

9. Scheidingen

Het hebben van een gebroken hart is een van de meest intens pijnlijke ervaringen die een mens kan meemaken.

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (3)

Toch overkomt het de meesten van ons op een bepaald moment in ons leven, zo niet een paar keer...

"Want zoals liefde je kroont, zo zal hij je kruisigen" - Kahlil Gibran, de profeet

Niets heeft zoveel kracht om ons aan onszelf te laten twijfelen als de liefde van ons leven die van ons wegloopt. Als je iemand verliest van wie je houdt, is het gevoel dat je niet goed genoeg bent bijna de standaardreactie. Zelfs als ze zeggen dat het niet om jou gaat, voelt het zo diep persoonlijk. Hoe kan het niet zijn?

Immers, als je goed genoeg was voor deze persoon, dan hadden ze geen reden gehad om je te verlaten..? Ik zeg niet dat dit juist is, trouwens. Maar zo denken de meesten van ons na een breuk in onze meest gewaardeerde relatie.

En het kan een lange strijd zijn om je weer goed in je vel te voelen. Scheidingen raken ons op de meest gevoelige plek. Het maakt niet uit hoeveel onze ouders of vrienden ons herinneren aan onze positieve eigenschappen, het is moeilijk om te horen en te accepteren.

10. Een giftige relatie hebben

Giftige relaties zijn tegenwoordig een groot onderwerp.

En terecht. Het tij keert als het gaat om ons bewustzijn van zaken als narcistisch gedrag, passief-agressieve communicatie en tegenwerking.

Giftige of ongezonde relaties komen vaak voor en zijn vaak moeilijk te herkennen. En dit maakt ze nog gevaarlijker.

Als u aan de ontvangende kant bent van een van de bovenstaande, zult u zich ongetwijfeld niet goed genoeg voelen. Kleine opmerkingen, vermomd als sarcasme of grappen, kunnen een persoon neerslachtig maken.

Helaas blijven veel mensen jarenlang in giftige relaties. Ze krijgen niet de onvoorwaardelijke liefde en zorg die ze echt verdienen. Pas als ze erin slagen zich los te maken, kunnen ze rust vinden en hun negatieve overtuigingen over zichzelf herstellen.


BEKIJK NU DE GRATIS TRAINING

Boost jevertrouwen, beheers jeseksualiteit, en vind uwdoel.

Dus dat kanopnieuw ontstekende passie in je relatie ofaantrekkenjouw perfecte vrouw.

Kijk nu

10. Perfectionistische aard

Per definitie kan een perfectionistische aard een gevoel van niet goed genoeg creëren.

Er zijn argumenten aan beide kanten van nature en nurture over de bron van perfectionisme. Maar de uitkomst is hetzelfde.

Perfectionisten hebben vaak moeite om te geloven dat ze succes hebben geboekt bij welke onderneming dan ook. Of het nu gaat om hun baan, gezinsleven of het opdoen van nieuwe vaardigheden, een perfectionist kan misschien niet stoppen met negatieve, kritische gedachten te denken.

11. Jeugdtrauma

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (4)

Een jeugdtrauma kan het moeilijk maken om liefde voor jezelf te voelen en enorm bijdragen aan het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Een goede relatie tussen volwassene en kind stelt een kind in staat zich veilig, geborgen en geliefd te voelen.

Of het trauma verband houdt met geweld, alcoholisme ofseksueel trauma, moet iemand met jeugdtrauma professionele hulp zoeken.

12. Opdringerige ouders

Een stapje terug van trauma uit de kindertijd zijn opdringerige ouders.

Zeer weinigen van ons voelen zich goed genoeg voor onze ouders, of alsof we aan hun verwachtingen voldeden. Maar voor sommige mensen zijn hun overtuigingen dat ze hun ouders in de steek hebben gelaten intens.

Helaas realiseren veel ouders zich niet dat hun kind geen verlengstuk van zichzelf is en dat ze in feite een eigen persoon zijn.

De meeste ouders willen dat hun kinderen de best mogelijke versie van zichzelf worden. Dus duwen ze ze in deze of gene richting. Maar wanneer dit niet overeenkomt met de natuurlijke talenten of verlangens van het kind, kan het ertoe leiden dat het kind het gevoel krijgt dat het in de kindertijd niet goed genoeg is. En dit kan zich ook gedurende hun hele volwassen leven uitstrekken.

13. Rivaliteit tussen broers en zussen

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (5)

Gerelateerd aan opdringerige ouders is rivaliteit tussen broers en zussen!

Deze heeft heel weinig uitleg nodig. Als je bent opgegroeid in een context van sterke concurrentie tussen broers en zussen, kan het gemakkelijk zijn om het gevoel te hebben dat je de verliezer was. En dat gevoel een loser te zijn, kan zich helaas uitstrekken tot in het dagelijks leven en je overal volgen waar je gaat.

13. Problemen op het werk

We zijn niet allemaal gemaakt om te gedijen in een kantooromgeving. Er wordt een groot aantal vierkante pinnen in ronde gaten gedwongen in de werkende wereld. Hiermee bedoel ik mensen die van nature niet geschikt zijn voor de baan waarin ze zich bevinden.

Niemands werk is gemakkelijk. Maar sommige mensen hebben er meer moeite mee dan anderen. En aangezien we zoveel tijd op het werk doorbrengen of aan werk denken, kunnen we het gevoel krijgen dat we niet goed genoeg zijn als er iets misgaat.

14. Financiële zorgen

Een andere grote voor mannen zijn financiële zorgen. Wist u dat financiële problemen de belangrijkste reden zijn voor echtscheiding en ook een grotereden voor mannelijke zelfmoord?

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (6)

De maatschappij heeft ons doen denken dat mannen de kostwinners moeten zijn. Ze moeten veel succes boeken in de werkende wereld en zich concentreren op het voeden en onderhouden van hun gezin. En inderdaad, dit komt overeen met typische noties van mannelijk versus mannelijk.vrouwelijke energie.

Er is een sterk verband tussen meer geld willen verdienen en het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent. Een laag inkomen hebben kan niet alleen een klap zijn voor het gevoel van eigenwaarde, maar het kan het dagelijks leven ook erg moeilijk maken en zeer reële uitdagingen met zich meebrengen.

15. Te grote afhankelijkheid van externe validatie

Dit is waar sociale media ons allemaal op een epische, monumentale manier in de maling hebben genomen.

Het is nu zo GEMAKKELIJK om externe validatie te krijgen als het echt niet zo gerechtvaardigd is. Plaats een snelle foto op Facebook en krijg 25 likes in 25 minuten.

Maar dit kopieert niet naar onze echte, fysieke realiteit. Hier moeten we veel harder werken om validatie te verdienen. Maar we zijn erop getraind om er afhankelijk van te zijn voor ons zelfgevoel.

En dit is waar we uitglijden. Een goed, echt goed gevoel over onszelf komt van binnenuit, in plaats van van de buitenwereld. Maar dit is niet iets dat voor de meeste mensen vanzelfsprekend is. En het kan een leven lang duren voordat je denkt dat je niet goed genoeg bent om het eindelijk te beseffen.

Iemand met een zwak gevoel van eigen identiteit zal eerder geneigd zijn zichzelf op de verkeerde manier te valideren. Validatie moet van binnenuit komen, niet van buitenaf.

16. Niet goed voor je lichaam zorgen

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (7)

Ons fysieke voertuig is kostbaar. Het lichaam waarin je geboren bent, is het enige dat je hebt.

Maar veel mensen behandelen het niet als zodanig.

Dingen zoals regelmatig bewegen en dagelijks mediteren ofyoga beoefeningzijn integraal voor zowel mentale als fysieke gezondheid. Daarnaast helpen niet roken en het drinken van alcohol ook om ons gezond te houden en er goed uit te zien en ons goed te voelen.

Wat te doen als je denkt dat je niet goed genoeg bent?

Hier zijn 6 tips over wat te doen en omgaan met degevoel niet goed genoeg te zijn:

1. Stop AL je verslavende gedragingen

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (8)

Dit is niet alleen beperkt tot zaken als drugs, roken en alcohol.

Net zo belangrijk zijn zaken als doodscrollen op sociale media en binging op Netflix-series. Waarom is dit gedrag net zo schadelijk als drugs en alcohol? Omdat ze het dopaminesysteem van je hersenen kapen.

Goedkope sensaties zoals posten op Facebook of interactie op sociale media zijn een moeiteloze manier om een ​​dosis dopamine te krijgen. Maar het duurt maar even. En hoe meer goedkope sensaties u koopt, hoe minder gemotiveerd u zult zijn om een ​​taak uit te voeren die een investering op langere termijn vereist.

Maar als je stopt met je verslavende gedrag, worden de dingen waar je niet de motivatie voor had weer interessant. U zult tevreden zijn met de simpele dingen. Het leven zelf zal vreugdevoller worden en je wereld zal verzadigd zijn met kleur.

Je motivatie en levensenergie komen terug. Je zult geweldige dingen bereiken (combineer dit met het oefenen vanseksuele transmutatie,en je zult niet te stoppen zijn!).

2. Begin een dankbaarheidsoefening

De meeste mensen in de westerse wereld hebben veel geluk. We hoeven niet eens het idee te hebben dat we ons zorgen maken over wat en of we die dag zullen eten, waar we zullen slapen, of dat we door iemand anders gekwetst of vermoord zullen worden.

Dit is NIET de ervaring van iedereen die op aarde leeft. Miljoenen mensen in landen als Noord-Korea, Zuid-Soedan, Oekraïne en nog veel meer landen worden elke dag van hun leven geconfronteerd met onzekerheid over hun voortbestaan.

Herinner jezelf er dagelijks aan dat er hier en nu mensen op deze aarde leven die vreselijke ontberingen doorstaan.

3. Communiceer je gevoelens

Gevoelens van niet goed genoeg zijn, kennen we allemaal.

Of je nu rijk en beroemd bent of een gemiddelde Joe, we willen het allemaal beter doen en beter worden. We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we niet goed genoeg zijn.

Dit is de reden waarom het echt kan helpen om gewoon je gevoelens te uiten dat je niet goed genoeg bent tegen een vriend. We zeggen de hardste woorden tegen onszelf die een ander nooit tegen ons zou zeggen.

Praten met een vertrouwde vriend kan veel gemoedsrust, begrip en empathie brengen.

4. Zoek professionele hulp

Als je gevoelens van niet goed genoeg zijn echt vertekend zijn en je aan niets anders denkt, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken.

Methoden zoals CGT en traditionele counseling kunnen veel doen om uw denkpatronen te veranderen. U kunt uzelf en uw prestaties in een geheel nieuw licht zien.

5. Accepteer dat logica emotie niet kan verslaan

Je kunt niet denken dat je niet goed genoeg bent. Denken en voelen zijn anders. De ene is pure cognitie, en de andere is meer lichamelijk en VEEL krachtiger.

Om een ​​sterk gevoel van niet goed genoeg zijn te overwinnen, moet je het vervangen door een nog sterkere emotie.

Door jezelf te bevrijden van beperkende overtuigingen, kun je jezelf in één moment bevrijden van emoties die je tientallen jaren vast hebben gehouden.

Mijn programmaDe ervaring van de tantrische man, heeft een grote focus op jezelf bevrijden van beperkende overtuigingen. Dit is wat een van mijn voormalige klanten, Jake, te zeggen had over zijn eigen ervaring:

“Ik dacht eerder dat ik nooit een vrouw zou vinden... De afgelopen 10 jaar ging ik niet op dates. Wat er tijdens het programma gebeurde, was een transformatie in mijn persoonlijke kijk op mijn leven, seksualiteit, relaties en intimiteit. Uiteindelijk heb ik 3 dates persoonlijk gehad, met 3 verschillende vrouwen”.

Jake veranderde zijn leven volledig door de beperkende overtuigingen die hij over zichzelf had los te laten. Het rimpeleffect van zijn werk op liefde en relaties betekende dat de impact niet alleen op zijn datingleven was, maar op ALLE aspecten van zijn bestaan. Zijn hele wezen werd opgewaardeerd. Dat is de kracht van deze techniek!

6. Affirmaties

Als je moeite hebt om te geloven dat je geschikt bent, kun je proberen mantra's te gebruiken.

Een mantra boort een idee of een overtuiging door je grijze massa en verankert het diep in je onderbewustzijn zodat het kan blijven.

Herhaal de eenvoudige mantra "Ik ben genoeg".

Zeg het net nadat je uit bed komt, terwijl je rondloopt en je klaarmaakt voor je dag. Herhaal het nog een keer terwijl je in de spiegel kijkt, probeer het te geloven en te voelen met elke cel van je wezen.

In het begin voelt het misschien vreemd, maar houd deze gewoonte vol en beetje bij beetje zul je voelen dat het doordringt en je gevoelens van ontoereikendheid verdwijnen.

Conclusie

Dus hopelijk ben ik er vandaag in geslaagd je ervan te overtuigen dat je allesbehalve alleen bent als het gaat om het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Filmsterren, zangers en miljonairs. We hebben ALLEMAAL te maken met gevoelens van ontoereikendheid van tijd tot tijd, en om vele redenen.

Als je je niet goed genoeg voelt, probeer dan eerst te stoppen met AL je verslavingen. Ga dan verder met een dankbaarheidsoefening. Communiceer en deel uw gevoelens met een vertrouwde vriend. Lukt dit niet of voelt u zich niet veilig, dan kunt u een therapeut zoeken.

Als al het bovenstaande niet werkt, heb je misschien een aantal beperkende overtuigingen waardoor je vast komt te zitten. Door deze los te laten, stop je niet alleen met het gevoel niet goed genoeg te zijn, maar het zal ook al je andere remmingen en blokkades opheffen.

Als je je niet goed genoeg voelt en wilt beginnen met genezen, kun je mijn nemenhier gratis trainen. Mijn programma gaat diep in op het loslaten van beperkende overtuigingen, samen met bijna al het andere waar ik in dit artikel naar verwezen heb. Het is maar een uur van je leven, en het zou de katalysator voor je kunnen zijn om eindelijk een goed gevoel over jezelf te krijgen. Als je eenmaal je eigen waarde ziet, kun je een ongelooflijke partner aantrekken die op hetzelfde niveau zit, of je huidige relatie verstevigen en upgraden naar iets echt geweldigs!

FAQ

Hoe heet het als je je niet goed genoeg voelt?

Ontoereikendheid vat het gevoel samen niet goed genoeg te zijn.

Kun je niet goed genoeg zijn voor iemand?

De harde realiteit van het leven is dat ja, je kunt niet goed genoeg voor ze zijn. Maar dat is specifiek voor deze unieke persoon en gaat meer over hen dan over jou.

16 redenen waarom je je niet goed genoeg voelt en wat je kunt doen (9)

Steffo Shambo

Tantrische relatiecoach voor mannen

Steffo Shambo is de oprichter van The Tantric Man Experience. Het #1 mannelijke mentorschapsprogramma ter wereld, waar hij mannen helpt hun zelfvertrouwen, seksualiteit en doel onder de knie te krijgen om de passie in hun relatie nieuw leven in te blazen of een zinvolle relatie aan te gaan. Hij is op een missie om wereldwijd een bewuste seksuele revolutie voor mannen te verspreiden, zodat ze kunnen verschijnen als geïntegreerde partners, vaders en leiders.

FAQs

Waarom voel ik me niet goed genoeg? ›

Christine: “Het is een bepaald gevoel van onzekerheid. Iemand voelt zich niet slim genoeg, is bang om fouten te maken of durft niet te vertrouwen op eigen kunnen. Wat in de gesprekken ook naar voren kwam is dat mensen de drang kunnen hebben om alles in een negatief daglicht te zien.

Wat te doen als je je even niet goed voelt? ›

Afleiding en leuke dingen doen zorgen er vaak voor dat je je beter gaat voelen. Kijk bijvoorbeeld een film, een leuke serie of luister naar je favoriete muziek. Ga een boek lezen of sporten in de tuin. Even wat leuks doen als balans voor de minder fijne momenten op de dag.

Hoe kan ik weer iets voelen? ›

Beter leren voelen in 7 stappen
 1. Breng de aandacht naar je lichaam. ...
 2. Blijf een poosje bij dit gevoel op een vriendelijke, accepterende manier. ...
 3. Laat een woord, zin of beeld opkomen vanuit dit gevoel. ...
 4. Blijf geduldig bij het gevoel. ...
 5. Heb je eenmaal goed contact met het gevoel? ...
 6. Blijf bij het gevoel. ...
 7. Erken het gevoel.
Apr 9, 2014

Waarom voel ik me niet mezelf? ›

Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.

Waarom heb ik het gevoel dat ik nergens bij hoor? ›

'Je hebt vaak het idee dat je er niet bij hoort omdat je je minder voelt dan anderen, omdat je ervan overtuigd bent dat je er niet toe doet of niet deugt. Omdat je te hoge eisen aan jezelf stelt. Wil je je verbonden voelen, dan is zelfacceptatie daartoe de sleutel. '

Waarom voel ik me zo alleen? ›

Je kunt je eenzaam voelen als je je niet verbonden voelt met andere mensen. Je mist bijvoorbeeld een band met anderen of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen. Hierdoor kun je je alleen, onzeker of verdrietig voelen. Een gevoel van eenzaamheid kun je vergelijken met een gevoel van honger.

Hoe kan ik me weer vrolijk voelen? ›

15 tips om gelukkig te worden en blij te zijn
 1. Richt je aandacht op de dingen die goed gaan. Alles wat je aandacht geeft groeit. ...
 2. Voel je dankbaar. ...
 3. Uit je dankbaarheid. ...
 4. Verminder je nieuwsconsumptie. ...
 5. Sta vroeger op. ...
 6. Ga spelen. ...
 7. Rust uit. ...
 8. Maak een lijstje met goede eigenschappen.

Waarom kan ik niet meer genieten? ›

Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden. Je kunt er erg wanhopig van worden.

Waarom lukt niets in mijn leven? ›

Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...

Wat is een emotionele blokkade? ›

Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.

Hoe pak je jezelf weer op? ›

Pak jezelf bij je nekvel en bewéég. Door te rennen, springen, fietsen, powerliften en squatten maak je endorfine aan. Ook wel bekend als het gelukshormoon. Daar kun je nooit genoeg van hebben.

Wat gebeurt er met onverwerkte emoties? ›

Onverwerkte emoties kunnen symptomen als pijn en misselijkheid veroorzaken. Je maakt langdurig stresshormonen als cortisol aan, die je bloeddruk verhogen en tot hart- en vaatziekten kunnen leiden. Ook gaat de spanning vaak in je spieren zitten.

Hoe weet je dat je jezelf kwijt bent? ›

Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf. Je kunt nauwelijks meer verwoorden waar je voor staat en waar je in gelooft. Je weet niet waar je heen wilt met je leven. Je twijfelt vaak en je bent ontevreden over jezelf.

Waarom ben ik zo afwezig? ›

Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.

Waarom maak ik mezelf ongelukkig? ›

Jezelf ongelukkig voelen heeft met onvervulde behoeften te maken. Jouw behoefte aan liefde, geborgenheid, genegenheid of connectie met jezelf en/of anderen wordt niet vervuld. Weet je al welke behoefte het is? Dat is namelijk van belang wanneer je er iets aan wilt doen.

Waarom voel ik mij niet blij? ›

Maar je kunt er niet altijd iets aan doen dat je je niet goed in je vel voelt. Zelfs al is je leven echt perfect en heb je geen achterliggende problemen waar je je niet bewust van bent, dan nog kan een depressie, burn-out, verslaving of ander psychisch probleem je zomaar overkomen. Vaak zit dit dan ook in de genen.

Wat betekent Ik voel me niet lekker? ›

Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated: 02/11/2023

Views: 5695

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.