2013 Can-Am Maverick 1000r recensie - ATV Trail Rider Magazine (2023)

  • Door Alain Assad
  • 25 april 2013

2013 Can-Am Maverick 1000r recensie - ATV Trail Rider Magazine (2)

- ADVERTENTIE -

Inhoudsopgave

Terwijl de zon achter de bergen tevoorschijn kroop ten zuidoosten van de kleine stad die nooit slaapt Las Vegas Nevada, herinnerde een kleine stofwolk ver in de verte me eraan waar we hier voor waren. Vreemd dat hier zoveel wordt geïnvesteerd om te entertainen, maar ik kon gewoon niet wachten om weg te zijn van de drukte en al dit flitsende spul, comfortabel vastgebonden in de nieuwste creatie van BRP voor leuke doeleinden, de 2013 Can-Am Maverick 1000r.

Dit is een zeer krachtige machine, niet alleen omdat hij een krachtige 101 pk sterke nieuwe Rotax 1000-motor heeft, maar vooral omdat hij het potentieel heeft om de manier waarop u geniet van terreinverovering in het algemeen totaal te veranderen. Hoewel het duidelijk is dat dit voertuig voornamelijk een Commander op steroïden is, is het eindproduct heel anders en veel bevredigender in alle prestatieaspecten. Genoeg om me nog een keer mijn veiligheidsgordel te laten controleren en mijn helm nog een beetje strakker te maken. Niet dat het geen goed idee zou zijn om dat in een terreinwagen te doen, maar geloof me, als je voor het eerst op de grote startknop in het midden van het dashboard drukt, zoals je zou doen in een raceauto, en dat hoort kenmerkende Can-Am-grom, zal het automatisch het bewustzijn van alle beveiligingsaspecten verhogen.

Dus waarom zou u het niet dezelfde naam geven en aan het einde een paar letters toevoegen om de specialiteit ervan te onderstrepen, zoals Can-Am gewoonlijk doet? Om te beginnen is er niets bruikbaars aan dit voertuig, maar het is gebouwd op hetzelfde chassis, met aanpassingen die het meest opvallen aan de achterkant, om plaats te bieden aan het geheel andere achterwielophangingssysteem van de Maverick, dat dit, samen met zijn extra vermogen, plaatst voertuig in de categorie full-sport. Waarom zouden ze het "Maverick" noemen? Het is leuk om de oorsprong en definitie van die naam, zelfstandig naamwoord of bijvoeglijk naamwoord op te zoeken. Als zelfstandig naamwoord beschrijft het iemand die een grote onafhankelijkheid in denken en handelen vertoont; "rebel" zou een synoniem zijn. Als bijvoeglijk naamwoord betekent het iemand die onafhankelijk is in gedrag of denken. Hum, passend, wat betekent dat iemand of iets onregelmatig, onorthodox is. Marketingjongens van BRP vertelden ons dat ondanks de gelijkenis met de Commander, veel aan dit nieuwe voertuig hem zijn eigen naam waardig maakte. Ze wilden ervoor zorgen dat het werd gezien als de totaal andere Side x Side die het is.

Voorlopig drijft alleen de 1000 Rotax de Maverick full-sport Side by Side-voertuigen aan, verkrijgbaar in basis- of X-rs-vorm met grotere Fox-schokbrekers met meer verstelbaarheid, hardere en probleemloze beadlock-wielen, grafische afbeeldingen in X-pakketstijl en stoelen die zijn helemaal de bom met een beetje toegevoegd geel en wit. Net als bij de Commander is er een grote hoeveelheid accessoires gemaakt om elke Maverick te personaliseren. Onze korte rit met een volledig uitgeruste eenheid met kogelvrije vesten, dak, deuren, achterbandenrek, audiosysteem, gps en meer, herinnerde ons eraan hoe langere offroad-ervaringen gemakkelijk veiliger en comfortabeler konden worden gemaakt met dergelijke toevoegingen.

Hij lijkt fysiek behoorlijk op de Commander, maar elke hoek in het plastic is vergroot, wat aan de voorkant alleen opvalt als je goed oplet, en aan de achterkant veel duidelijker omdat de kantelbare laadbak op twee niveaus is vervangen door de hetzelfde type platte Q-link accessoire-ready rack als op de nieuwe Outlander quads. Dit laat veel ruimte over voor de zoet ogende en geweldig klinkende dubbele uitlaat in het midden van de Maverick, een cruciaal onderdeel van de aanpassingen die zijn aangebracht om de 1000 Rotax nog genereuzer te maken in vermogen. Geef het toe; je houdt ervan om zo'n zin te lezen. Het hele luchtinlaatsysteem is anders. Je hebt hier vast al vaak over gelezen: dezelfde motor, beter en krachtiger gemaakt door de luchtstroom te optimaliseren en de brandstofinlaat te optimaliseren met nieuwe cilinderkoppen en onafhankelijke inlaatkanalen waarmee elke cilinder kan worden afgesteld voor optimale prestaties. De ingenieurs van BRP hadden veel plezier met het chassis van de Commander, dat gemakkelijk te herkennen is. De ROPS goedgekeurde rolkooi is precies hetzelfde. De dikke en stevige buis van 2 inch geeft je visueel een gevoel van veiligheid terwijl je in je Maverick 1000 vliegt.

Jumping a Side x Side blijft iets waarvan de makers zullen zeggen dat je het niet moet proberen, ondanks het feit dat ze heel goed weten dat hun voertuig in staat is om dergelijke stunts veilig uit te voeren. Net als bij een sportquad, is de hoge capaciteit en prestatie van de vering bedoeld voor racetoepassingen, waar springen normaal en gebruikelijk is. Mijn punt is dat het belangrijk is om er rekening mee te houden dat springen alleen veilig is als het wordt gedaan op een racebaan, waar hellingen perfect geprepareerd en waterpas zijn, met vloeiende landingen die perfect hellend zijn en ontworpen in harmonie met de helling. In alle eerlijkheid, hier in het zand, met een duidelijk zicht op wat er rondom gebeurt en door de tijd te nemen om over elke gekozen duintop te rollen, voordat we aanvallen met inzet voor een lancering. Oh ja! Josh sprong natuurlijk voor onze camera! Vreemd genoeg was deze taak een must voor ons allebei, ongetwijfeld een belangrijk aspect om te oefenen voor een racer als Josh, en ook voor mij, de nieuwsgierige media / racer-man die ik ben geworden, om echt te voelen wat de vering aankan. Zelfs met zulke extreme manoeuvres kon ik de grenzen er gewoon niet van vinden. Elke landing verliep lekker soepel, zowel met de basis als de X rs Maverick. Als ik mag voorstellen: kom heel langzaam binnen en laat hem dan maar één keer de oprit oprijden en laat nooit het gaspedaal los voordat alle vier de wielen van de grond zijn. Het voertuig zal tijdens de vlucht naar voren willen rollen. Op een gegeven moment moet je je er gewoon aan committeren, zonder angst. Ik denk dat het ook belangrijk is om te vermelden dat alleen een grote hobbel, slechts een paar voet hoog, bijna nooit veilig zal zijn om te springen. De oprijplaat moet absoluut langer zijn dan het hele voertuig.

WAT MAAKT DE MAVERICK TICK
De belangrijkste aanpassing aan het Commander-voertuig om deze Maverick te maken, is de nieuwe TTA (Torsional Training Arm) aan de achterkant. Ontworpen om lichtgewicht, compact en efficiënt te zijn, is de ophanging met vijf draagarmen, die een veerweg van 356 mm (14 inch) biedt, ontworpen voor de laagst mogelijke wrijving om het contact tussen band en grond en de absorptie van schokken te optimaliseren. Het systeem heeft een dubbele A-armopstelling, waarbij elke A-arm als twee schakels fungeert en een teenbedieningsschakel als vijfde schakel gebruikt. Sferische kogelgewrichten maken het duurzamer, omdat het speling en dus slijtage vermindert. De TTA is ontworpen voor een optimale geometrische gewichtsoverdracht en het voelt echt alsof het het voertuig op die goede plek hield tussen te veel grip en het veroorzaken van carrosserierollen en loskomen van tractie in een back-end slide. Dit betekent dat het niet gemakkelijk in een power-slide zou breken, en ook niet zou lijken om het binnenwiel te veel van de grond te tillen. Het blijft eerder in een efficiënte krachtoverbrenging naar de wielen tijdens elk type bocht. Behoorlijk indrukwekkend spul; Ik vermoed dat die dingen RZR's een run voor hun geld zullen geven, terwijl ze krappe bochten op racebanen nemen. De voorwielophanging met dubbele A-arm heeft ook een veerweg van 14 inch en het voertuig maakt gebruik van FOX Podium X Performance 2.0 HPG-piggyback-schokbrekers voor en achter met compressie- en voorspanningsaanpassingen om met vertrouwen hobbels op te vangen. Ze kunnen eenvoudig opnieuw worden opgebouwd om eenvoudig onderhoud en klepveranderingen mogelijk te maken. Deze schokbreker heeft een veer met twee snelheden en een hoog volume van 6 inch. piggyback-reservoir en snelheidsgevoelige dempingsregeling; hard geanodiseerde aluminium behuizing, gesmede piggyback bodydop, hardverchroomde en warmtebehandelde schacht; bovenste en onderste lagerbevestigingen, race-ontwikkelde high-flow zuiger en speciaal geformuleerde olie voor optimale prestaties bij wisselende temperaturen. De X rs-versie van de Maverick heeft de grotere schokdemper met een diameter van 2,5 inch, die een nog grotere dempingskracht en minder kwetsbaarheid voor hitte mogelijk maakt en een iets nauwkeurigere controle om ze aan te passen aan specifieke rijomstandigheden of rijstijlen. In plaats van slechts één knop om te draaien om de compressie aan te passen, hebben die zowel de lage als de hoge snelheidscompressie-aanpassingen die met een platte schroevendraaier worden gedraaid.

Om al dat vermogen efficiënt en betrouwbaar op de grond over te brengen, wordt een nieuwe riem, versterkt met Zylon, gebruikt in de Maverick's CVT die is voorzien van motorrem om u te helpen vertragen bij het afrollen van hellingen. Zylon is een synthetisch polymeermateriaal dat in de jaren tachtig is uitgevonden en ontwikkeld door SRI International; het heeft een treksterkte van 5,8 GPa, wat 1,6 keer hoger is dan die van Kevlar. Het verhoogt ook de riemstijfheid bij compressie, in vergelijking met een gewone riem, en een dubbel CVT-uitlaatontwerp zorgt voor koelere riemtemperaturen. Ook werd de diameter van de aandrijfpoelie vergroot voor meer duurzaamheid.
De Maverick heeft een totale bodemvrijheid van 13 inch (33 cm), waardoor het voertuig omhoog en uit de buurt van de meeste obstakels blijft terwijl we rotsklimmen. Mijn enige klacht over het voertuig is dat je bij dat soort verovering niet echt kunt zien wat er met je banden gebeurt, wat er van dichtbij of aan de zijkanten ligt. De zitpositie is precies zoals in de Commander, die nog steeds een beetje aanvoelt alsof je in een jeep zit, een beetje te rechtop, hoog en op de rand van het voertuig. Ik geef de voorkeur aan de zitpositie van de Wildcat en RZR met meer naar achteren gekanteld en lager geplaatst, en meer gecentreerd in het voertuig. Het kwijtraken van de opbergruimte onder de stoel zou me helemaal niet storen. Het is gewoon niet erg praktisch om de stoel te moeten verwijderen om ergens bij te kunnen. Ik denk dat je een handige gereedschapstas vastbindt aan het beste ATV-rek (natuurlijk Qlink-compatibel) waar je ooit het genoegen van hebt gehad om je uitrusting op te vergrendelen. Greep royaal oppervlak, een groot aantal haakpunten, ik heb nog nooit betere rekken gezien dan deze! Al het andere is beter in deze cockpit; de gemakkelijk in te klikken zijnetten, het LCD-instrumentarium, dat een snelheidsmeter, kilometerteller, klok, dagteller en meer biedt, gemonteerd op de stuurkolom, zodat het zich aanpast aan het stuur en binnen de zichtlijnen van de bestuurder blijft, , en werkt veel beter dan alle andere tot nu toe gezien in een Side x Side. Het kantelbare stuur voelt hoogwaardiger aan en de stoelen doen ook beter hun best om de inzittenden goed in het voertuig te houden, wanneer deze krachtig wordt ingezet. De veiligheidsgordels zijn ook perfect en hebben ons nooit gestoord, zelfs niet als we met vertrouwen rotsachtige delen aanvallen.

DE RIT
Vanaf het begin kan ik je vertellen dat dit voertuig valt, precies in die nieuwe full-sportklasse die schijnbaar op weg is naar voortdurende expansie in deze branche. Pure-sport Side x Side-voertuigen, zoals ze ook wel genoemd kunnen worden, zijn een fascinerende nieuwe voertuigklasse die een nooit eerder ervaren niveau van plezier en hoge prestaties biedt tijdens verkenning van alle terreinen. Toen het tijd was om deze mooie rit in de woestijn van Nevada te rijden, om te ontdekken hoe goed of niet hij presteerde in verschillende uitdagingen, nam niemand minder dan Josh Frederick de commando's voor ons op zich, een echt nuchtere en gemakkelijk te praten kampioen. Wat een eer om te mogen genieten van deze nieuwe krachtige Can-Am Side x Side, met zo'n geweldige ATV-racer aan het stuur! Ik zou later mijn plezier beleven aan het stuur; dit was voor nu veel leuker. Sommigen van jullie weten hoeveel spannender het is om passagier te zijn in zo'n voertuig!
Ik had het volste vertrouwen toen hij het pedaal op de grond trapte en het daar hield, zoals een echte racer dat doet. Hoewel ons tempo in deze zeer hoogtoerige, coolste gevoel ooit, woestijnracezone bleef, voelde ik niet de behoefte om de stevig vastgeboute handgreep van de passagier voor me in te drukken, noch de slimme verticale greep aan mijn linkerhand, maar mijn handen vielen instinctief precies op die goed ontworpen plekken. Mijn ontspannen toestand tijdens zulke intense momenten zei veel over hoe de machine stevig op de grond geplant en stabiel in bochten aanvoelde. Josh reed die Maverick tot zijn volledige potentieel en alles voelde indrukwekkend gemakkelijk voor het voertuig. Ik kon er niets aan doen; Ik slaakte een paar kreten van vreugde, ondanks de ernst van deze werkgerelateerde test.

MAVERICK BIJ DE RACES
Meer recentelijk heeft Josh ook een voorliefde gekregen voor Side x Side-racen. Hij behaalde een beste carrière, tweede plaats in de zeer competitieve SxS Production 1000-klasse, in zijn Can-Am Commander 1000 X, tijdens de WORCS-finale op Honolulu Hills Raceway in Californië, en behaalde daarmee de 4e plaats algemeen voor het seizoen. Hij eindigde als 2e in punten in de Pro-klasse op zijn Motoworks / Can-Am DS 450, alweer een geweldige prestatie. Josh woont slechts enkele minuten verwijderd van onze geweldige ride-site voor de perslancering van dit voertuig: het Logandale Trail-systeem, slechts een uur ten noorden van Las Vegas, Nevada. Hij is erg enthousiast over de creatie van dit nieuwe Can-Am-voertuig, dat zijn huidige raceklare Commander in Stock X rs-vorm heel goed zou kunnen overtreffen. Succes in dit voertuig zou in de toekomst andere deuren voor hem kunnen openen in andere high-end off-road raceklassen, iets wat Josh zei dat hij graag zou willen. We zijn het er allemaal over eens dat hij zijn waarde en talent in ATV-racen meer dan heeft bewezen door het WORCS-kampioenschap te winnen in 2007, 2008 en 2010. In 2011 stond Josh op gelijke hoogte met zijn teamgenoot Jeremie Warnia voor de Pro-klasse punten voorsprong op weg naar de laatste race eindigde hij als 3e en slechts 2 punten achter Warnia in de jacht op de serietitel. Daarvoor won hij het Best in the Desert Championship 2005, werd hij gekroond tot SCORE-kampioen 2005 en won hij ook de WORCS Utility Cup 2006. U kunt er zeker van zijn dat wij, bij ATV Trail Rider, en we hopen dat velen van u zich bij ons zullen voegen, de toekomstige successen van Josh in zijn nieuwe Pure-Sport Can-Am Maverick 1000 nauwlettend zullen volgen. We wensen hem nog vele jaren plezier bij off-road racen. We danken hem nogmaals voor zijn prettige gezelschap en indrukwekkende vaardigheden met de Maverick.

Ga voor meer informatie over de bovengenoemde modellen naar deCan-Am offroad-website

Meer van Can-Amon ATV Trail Rider:

Can-Am ATV-modellenCan-Am UTV-modellenCan-Am ATV-recensiesCan-Am UTV-recensies

- ADVERTENTIE -

- ADVERTENTIE -

- ADVERTENTIE -

- ADVERTENTIE -

Alain Assad

Offroad Powersports-journalist

- ADVERTENTIE -

Yamaha 2024 ATV en side-by-side line-up
POLARIS XPEDITIE
Polaris kondigt eerste verzending aan van alle elektrische RANGER XP Kinetic
Honda Pioneer 700 SXS Nieuwe functies en updates
Beoordeling van de CKX 210°-bril
POLARIS NIEUWE GENERATIE VAN DE RZR XP

- ADVERTENTIE -

Yamaha Wolverine RMAX 4 1000 2022 – Beoordeling
2022 Polaris RZR Pro Xp4 Trail-test
2023 Outlander XT-P 1000 R: beoordeling
Can Am Outlander 500 700 en Pro: redactionele recensie
Theron REEVER – Test
2022 Can-Am Maverick Sport X XC 1000R

– MIS ER NIETS, ONTVANG HET LAATSTE NIEUWS! –

Meld u aan voor onze mailinglijst en ontvang de laatste updates, exclusieve inhoud en speciale aanbiedingen rechtstreeks in uw e-mailinbox.

- ADVERTENTIE -

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 02/10/2023

Views: 6019

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.