Deze oude school bij Steenwijk krijgt nieuwe bestemming: "Alsof je in Limburg bent" (2024)

Nieuws

    2 maart 2023, 12:48 4 minuten leestijd

    Deze oude school bij Steenwijk krijgt nieuwe bestemming: "Alsof je in Limburg bent" (1)

    Bianca Grote Beverborg was op slag verliefd toen ze de voormalige Havelterbergschool bij Steenwijk zag. Het pand was oud, vies en gammel, maar had een zekere charme. Inmiddels begint het vorm te krijgen als verzamelplek voor creatievelingen en toeristen. Een rondleiding door het oude schooltje op de grens met Drenthe.

    Het is 2022 als Grote Beverborg verliefd wordt op het 100 jaar oude gebouw. Het is dan nog een verlaten bende: muren zijn bedekt met klimop, het gras is al jaren niet gemaaid. Toch doet ze een bod bij de gemeente Meppel, die onder de indruk is van haar plannen met het gebouw.

    Tekst gaat verder onder de video

    Deze oude school bij Steenwijk krijgt nieuwe bestemming: "Alsof je in Limburg bent"

    "Ik hoorde dat we niet het hoogste bod hadden, maar wel de beste invulling", zegt Grote Beverborg tegen RTV Drenthe. Ze wil er een infopunt voor toeristen openen met een horecagelegenheid, de oude lokalen worden kantoren voor de professionele creatieve sector.

    Voor DJ Vintage Vinyl bijvoorbeeld. Oftewel, Stef Pastoor en partner Martine Koen. Zij zitten er al in hun kantoor, waarvan de blauwe vloer met sportlijnen herinnert aan de vorige bestemming.

    Deze oude school bij Steenwijk krijgt nieuwe bestemming: "Alsof je in Limburg bent" (2)

    "We houden niet van nieuw", zegt Stef Pastoor, terwijl hij van achter een oude, omgebouwde piano plaatjes draait. Exact honderd jaar geleden was de school klaar en werd die in gebruik genomen. Begin jaren negentig dreigt de school te moeten sluiten omdat er te weinig leerlingen zijn.

    Asielzoekers

    De redding is dat er in 1991 vier asielzoekerscentra in de buurt komen, waardoor er opeens 200 leerlingen bijkomen. Het is dan de enige school in Nederland die alleen voor kinderen uit een azc bedoeld is. In 2012 sloot de school definitief.

    Er zat sindsdien nog even een bedrijf dat opslagruimte aanbood, maar aan het pand is niets meer gebeurd sinds die tijd. Dat ondervond Grote Beverborg toen ze voor het eerst een rondje door het gebouw maakte. "Er stond nog een koelkast. Ik deed de deur open en er stond nog een pak melk in. Een pak melk van tien jaar oud! Die koelkast hebben we hermetisch afgesloten en meteen buiten bij het grof vuil gezet."

    Deze oude school bij Steenwijk krijgt nieuwe bestemming: "Alsof je in Limburg bent" (3)

    Grote Beverborg is medeoprichter van het bedrijf Kiemkr8, een innovatiebureau dat ze in 2017 opricht. Het kreeg als antikraak een kantoor in een leegstaand kantoorgebouw op een industrieterrein in Meppel. Ze was al wat om zich heen aan het kijken. "Met de inval in Oekraïne is het wel allemaal wat versneld. Wellicht zou het kantoor voor de opvang van vluchtelingen gebruikt worden."

    Ze komt dus uit bij de Havelterbergschool, letterlijk op de grens met Overijssel. Het is een rustige omgeving, op de snelweg na. "Eigenlijk hoor je die hier niet", zegt ze. En je hebt er vooral veel uitzicht.

    "Ik krijg hier het gevoel alsof we in Limburg zijn. We staan hier zes meter boven NAP." Ze wijst naar de buren. De grond daar ligt zeker een meter lager. En dat komt niet door de Havelterberg, maar omdat er veel zand is gewonnen voor de aanleg van de A32. Achter de school ligt nog flink wat ruimte.

    Gaten in de vloer

    Een oud lokaal is inmiddels zo goed als af. Daar zit ze zelf met haar bedrijf. Ze omschrijft het als een oase in de bouwput. In de andere lokalen is namelijk nog genoeg te doen. In de vloer zitten grote gaten, waar isolatiemateriaal komt. Dat is nodig ook. "Toen we hier kwamen, hadden we niets. Geen water, geen sanitair, geen verwarming." Er bleek asbest in het pand te zitten, dat is inmiddels weggehaald.

    Wat blijft zijn de oude schoolborden. "Dat zijn mooie ornamenten om te behouden." Dat zijn juist de details waar ze het pand voor kocht. "Veel kantoren of vergaderzalen zijn zo saai. Dat kan anders. We zitten hier in een landelijke omgeving. Dat maakt je al meteen creatiever."

    En die creatieve sector, die wil ze graag verbinden. Iemand die gitaren of documentaires maakt bijvoorbeeld, en er is plek voor freelancers. En dus DJ Vintage Vinyl. "We zitten hier goed. De gymzaal is een perfecte ruimte. We hebben allebei kantoorruimte. Er is hier een hele open dynamiek. Als creatievelingen onder elkaar kunnen we elkaar straks allemaal versterken."

    In oktober moet de hele verbouwing klaar zijn en het horecagedeelte open zijn. Het krijgt de naam 'Het Lokaal (op de berg)'.

    Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

    Laatste nieuws

    Nieuws Verdachten fatale steekpartij Enschede eerste keer voor rechter
    Nieuws Had de Zwolse tiener Thorbecke een ontmoeting met Napoleon? Stripboek over jeugd staatsman in Zwolle
    Nieuws Fietstocht brengt bevrijding van Haarle weer dichtbij
    Nieuws Gemeenten Noordoost Twente zien af van een gezamenlijk sportbedrijf
    Nieuws Wapenkoper krijgt schrik van zijn leven als er opeens politie opduikt

    Meer nieuws

    Deze oude school bij Steenwijk krijgt nieuwe bestemming: "Alsof je in Limburg bent" (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Carlyn Walter

    Last Updated:

    Views: 6129

    Rating: 5 / 5 (50 voted)

    Reviews: 81% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Carlyn Walter

    Birthday: 1996-01-03

    Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

    Phone: +8501809515404

    Job: Manufacturing Technician

    Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

    Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.