Als je je niet goed genoeg voelt, ben je niet de enige. Veel mensen worstelen met zelftwijfel en onzekerheid.
Als je je echter regelmatig onbekwaam voelt, is het een goed idee om naar binnen te kijken.
Wanneer u de oorzaak van uw onzekerheden ontdekt, weet u precies wat u moet doen om uw gevoel van eigenwaarde te vergroten.
Inhoudsopgave
‘Waarom heb ik het gevoel dat ik niet goed genoeg ben?’ 5 grondoorzaken van onzekerheid
1. Je had autoritaire ouders
Autoritaire opvoedingsstijl beschrijft hoge eisen en lage responsiviteit. Het betekent dat autoritaire ouders de neiging hebben om rigide regels op te stellen, hoge verwachtingen te hebben en streng en ongenaakbaar te zijn.
Als je zulke ouders had, kreeg je als kind waarschijnlijk veel kritiek. Je leefde in de wereld van hoge eisen en verwachtingen en voelde je nooit goed genoeg om daaraan te voldoen.
Je autoritaire moeder of vader kon je ook vergelijken met andere kinderen, en door die vergelijkingen voelde je je inadequaat en minderwaardig.
Autoritaire ouders zijn van mening dat deze aanpak hun kind helpt uit te groeien tot een ijverig, verantwoordelijk individu. In werkelijkheid is deze opvoedingsstijl echter een zekere manier om het zelfrespect van een kind te doden voordat het zelfs maar is gevormd.
Wat je ook deed, je ouders waren nooit blij met je gedrag en prestaties. En dit zou de belangrijkste reden kunnen zijn waarom je het gevoel hebt dat je als volwassene niet goed genoeg bent.
2. Je hebt niet genoeg ouderlijke liefde gekregen
Voldoende zorg en genegenheid krijgen van je ouders is een basis voor het vormen van een gezond zelfbeeld en hechtingsstijl op latere leeftijd. Moederliefde is bijzonder belangrijk.
Als je ouders emotioneel niet beschikbaar zijn of je behoeften afwijzen, ontwikkel je geen gezond gevoel van eigenwaarde. Als kind zie je niet het hele plaatje. Het enige dat je beseft, is dat je ouders niet van je houden. Dit is wanneer het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent de enige optie wordt.
Als je verwaarlozing hebt ervaren en koude, onverschillige ouders hebt gehad, ben je opgegroeid met een aanhoudend gevoel waardeloos te zijn. Diep van binnen geloof je waarschijnlijk nog steeds dat je het niet verdient om bemind te worden.
Sommige kinderen ontwikkelen echter ook in gezonde gezinnen een laag zelfbeeld. Je ouders waren misschien emotioneel op hun hoede. Zulke ouders prijzen hun kinderen meestal niet en drukken hun genegenheid op geen enkele manier uit, wat ook een negatief effect heeft op de zelfverzekerdheid van de kleine later in het leven.
3. Je hebt een geschiedenis van pesten, misbruik of trauma
Soortgelijke dingen gebeuren wanneer een kind misbruik of psychologisch trauma doormaakt. Als je gewelddadige ouders had of op school werd gepest, kon je niet begrijpen waarom het gebeurde. Op een gegeven moment begon je te geloven dat je het verdiende.
Kinderen missen de emotionele volwassenheid om te begrijpen dat dit soort situaties niet hun schuld zijn. Als gevolg hiervan evolueren deze pijnlijke ervaringen naar vervormde denkpatronen over zichzelf, de wereld en andere mensen.
Daarom heb je als volwassene misschien nog steeds het gevoel dat je waardeloos en ontoereikend bent. Als gevolg hiervan kunt u giftige persoonlijkheden aantrekken die misbruik van u maken.
Als je een relatie hebt met een manipulatieve persoon, kunnen zijn of haar psychologische spelletjes je gemakkelijk het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent voor hem of haar.
4. Je hebt diepgewortelde psychologische complexen en ongezonde denkpatronen
Als gevolg van de hierboven besproken negatieve jeugdervaringen kun je complexen en ongezonde denkpatronen ontwikkelen. Ze kunnen ook voortkomen uit psychische problemen zoals angst of depressie.
Deze denkpatronen maken vaak de weg vrij voor harde zelfkritiek en zelfhaat. Dit is wanneer je jezelf in elkaar slaat voor de meest triviale fouten en je innerlijke criticus nare dingen fluistert waardoor je je niet goed genoeg voelt.
Enkele voorbeelden van denkpatronen en mentale gewoonten die je gevoel van eigenwaarde ruïneren zijn:
- Angst om beoordeeld en afgewezen te worden
- Denken dat je nooit succes of geluk zult bereiken
- Overdreven gefocust zijn op je fouten en karakterfouten
- Geloven dat je het niet verdient om geliefd en gerespecteerd te worden
- Jezelf constant vergelijken met anderen en je minderwaardig voelen
- Geloven dat je niet het recht hebt om jezelf op de eerste plaats te zetten en te doen wat het beste voor je is
5. Je hebt overdreven kritische mensen in je leven
De mensen waarmee we ons omringen hebben een enorm effect op ons mentale welzijn. Als de bovenstaande redenen niet op jou van toepassing zijn, maar je je nog steeds niet goed genoeg voelt, kan het zijn dat je overdreven kritische en veroordelende persoonlijkheden in je leven hebt.
Als je je gedachten met je vrienden deelt, alleen maar om erachter te komen dat ze je ambities belachelijk maken en bekritiseren, heeft dat een negatieve invloed op je zelfrespect.
Breng regelmatig tijd door met dit soort mensen en je zult gaan twijfelen aan jezelf, je prestaties en je hele leven.
Zelfs als je een zelfverzekerd persoon bent, is het horen van constante kritiek en nare opmerkingen in je adres een zekere manier om je uiteindelijk niet goed genoeg te voelen.
Waarom veel introverte mensen het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn
Toen ik opgroeide als een introvert persoon, had ik vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg was.
Mijn leraren zouden me aanmoedigen om vaker deel te nemen aan groepsactiviteiten en meer te socializen. Ik zag hoe andere kinderen met elkaar omgingen en vroeg me af waarom ik dat niet met hetzelfde gemak kon.
Helaas voelen veel introverte mensen zich in hun kindertijd en later in hun leven ontoereikend. Is hun introversie de schuld? Nee.Introversieis geen synoniem van slechte sociale vaardigheden of een laag zelfbeeld. Het is onze extraverte samenleving die ervoor zorgt dat de stille mensen zich niet goed genoeg voelen.
Van het schoolsysteem tot de werkplek, dingen zijn op maat gemaakt voor extraverte mensen. Kinderen worden gedwongen tot groepsactiviteiten, terwijl volwassenen voortdurend te maken hebben met teamprojecten en kantoorvergaderingen.
Het systeem negeert het feit dat introverte mensen effectiever zijn in zelfstandig studeren en werken. Maar het ergste is dat de samenleving hen het gevoel geeft dat ze niet geschikt zijn vanwege hun rustige karakter.
Als introvert kind hebben je ouders en leraren je misschien vergeleken met je extraverte leeftijdsgenoten. Misschien werd er tegen je gezegd dat je socialer en vriendelijker moest worden.
Daardoor raakte je gewend aan het idee dat er iets mis met je was en dat je moest veranderen. Dit is de reden waarom veel introverte mensen problemen hebben met het gevoel van eigenwaarde.
Wat te doen als je je niet goed genoeg voelt?
Als je geneigd bent je onbekwaam te voelen, zijn er enkele technieken die je zou kunnen gebruiken.
1. Confronteer je innerlijke criticus
Dat akelige stemmetje in je hoofd richt vaak meer schade aan dan de meest negatieve mensen om je heen. Maar de waarheid is dat je niet naar je innerlijke criticus hoeft te luisteren. Bovendien zijn de dingen die het je vertelt niets anders dan leugens.
Als je te zelfkritisch bent, zie je vaak fouten waar ze niet bestaan. Om deze schadelijke gewoonte te stoppen, moet je leren hoe je je innerlijke criticus kunt confronteren.
De volgende keer dat er een opmerking met zelfspot in je opkomt, zeg je gewoon tegen jezelf:
"Nee, dat is niet waar!"
Je bent bijvoorbeeld de verjaardag van je zus vergeten en je innerlijke criticus zegt tegen je:
'Wat voor broer ben jij? Je bent egoïstisch en ondankbaar!”
Je zou tegen jezelf kunnen zeggen,
“Nee, ik ben een goed mens. Ik hou van mijn zus, en ze weet het. Ik zal haar morgen bellen en alles komt goed.
Het punt is om zelfbewustzijn te oefenen en je zelfspotgedachten onder ogen te zien zodra ze opkomen. Als het je lukt om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen, zul je al snel merken dat hij niet meer zo vaak en hard tegen je spreekt als voorheen.
2. Gebruik positieve affirmaties
Positieve affirmaties klinken voor sommige mensen misschien als New Age-mumbo-jumbo, maar ze zijn meer dan dat. Ze kunnen een effectief hulpmiddel zijn om uw gevoel van eigenwaarde te vergroten.Studies hebben aangetoonddat affirmaties iemands eigenwaarde helpen vergroten.
Als je je niet goed genoeg voelt, vertel jezelf dan een positieve uitspraak over jezelf. U kunt een lijst maken van dergelijke uitspraken, waarbij u de meeste nadruk legt op de aspecten van uzelf die verbetering behoeven.
Enkele voorbeelden zijn:
- Ik ben een goed persoon
- Ik ben een fatsoenlijk mens
- Ik hou van mezelf en weet wat ik waard ben
- Ik verdien het om geliefd en gerespecteerd te worden
- Ik ben een capabele en ijverige medewerker
Deze methode heeft wonderen verricht voor mij. Telkens wanneer ik het gevoel heb dat ik niet goed genoeg ben, herlees ik mijn lijst met positieve affirmaties, en het helpt me om me weer waardig te voelen.
U kunt meer leren indit artikel over affirmaties voor zelfvertrouwen.
3. Herinner jezelf aan je prestaties en goede eigenschappen
Door een vergelijkbare logica te volgen, kunt u een lijst maken van uw positieve persoonlijkheidskenmerken, talenten en prestaties. Als je je onbekwaam voelt en te hard voor jezelf bent, lees dan deze lijst opnieuw.
Je kunt ook een positieve herinnering kiezen - het zou een moment van succes, glorie en overwinning moeten zijn. Herinner je bijvoorbeeld wanneer je je studiebeurs hebt gewonnen. Wat voelde je je op dat moment gelukkig en voldaan!
Beleef deze emoties opnieuw alsof ze gisteren zijn gebeurd, en je zult zien hoe snel je je goed over jezelf zult voelen!
4. Laat andere mensen je gevoel van eigenwaarde niet verpesten
Je kon je kritische ouders of leraren niet confronteren toen je een kind was, maar nu ben je volwassen. Je bent niet verplicht om de kritiek en denigrerende opmerkingen van anderen te tolereren.
Als er veroordelende en overdreven kritische mensen in uw sociale kring zijn, neem dan afstand van hen. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk, aangezien deze mensen vaak je ouders of collega's zijn.
Beperk in dit geval uw interactie met hen tot het minimum. Deel in ieder geval geen persoonlijke zorgen of plannen met hen.
Deze mensen accepteren je duidelijk niet zoals je bent, dus het heeft geen zin om je voor hen open te stellen. Ze zullen je niet waarderen, hoe hard je ze ook probeert te overtuigen dat je goed genoeg voor ze bent.
5. Weersta de neiging om jezelf met anderen te vergelijken
Welk aspect van jezelf je ook probeert te verbeteren, zelfbeheersing is wat het verschil maakt. Degewoonte om jezelf met anderen te vergelijkenis geen uitzondering.
Telkens wanneer je het gevoel krijgt dat iemand anders succesvoller, aantrekkelijker of competenter is dan jij, moet je jezelf stoppen. Het gaat erom jezelf te betrappen op het maken van dit soort gedachten.
Uw baas prijst bijvoorbeeld uw collega en u denkt:
'Ik wou dat ik zoals Dan was. Hij krijgt waarschijnlijk binnenkort een promotie en ik werk nu al 10 jaar in dezelfde functie.”
Zeg nou zelf,
'Ik ben Dan niet en ik hoef niet zoals hij te zijn. Ik ben bekwaam en bekwaam en ik heb alle nodige kwaliteiten om die promotie te krijgen.”
Onthoud dat je goed genoeg bent
Wat je ook hebt meegemaakt, herinner jezelf zo vaak mogelijk aan je waarde. De woorden en daden van andere mensen mogen nooit jouw zelfbeeld bepalen.
Laat niemand – ook niet je eigen innerlijke criticus – jou en je prestaties kleineren. Werk aan het vergroten van je gevoel van eigenwaarde en je zult snel vergeten hoe het is om je niet goed genoeg te voelen.
Vond je dit bericht nuttig? Abonneer u op onze nieuwsbrief om er zeker van te zijn dat u geen nieuwe fascinerende gidsen en artikelen mist!
Vond je dit bericht nuttig? Abonneer u op onze nieuwsbrief om er zeker van te zijn dat u geen nieuwe fascinerende gidsen en artikelen mist!