Wat is ecommerce en hoe werkt het? - Shopify Nederland (2024)

Wat is e-commerce? E-commerce is de afkorting voor electronic commerce oftewel elektronische (ook wel digitale) handel. Met andere woorden: online verkopen. E-commerce gaat niet alleen over het aankoopproces, maar ook over alles wat daaraan voorafgaat.

In de e-commerce is de webshop het centrale verkoopplatform. Hier kunnen potentiële klanten de producten niet alleenbekijken, maar ook via een digitaal systeem bestellen en betalen. Een voorraadbeheersysteem registreert elke aankoop en zorgt dat de voorraadweergaves up to date blijven. De verzending wordt gevolgd via een RFID-chip, en via het CRM systeem houd de verkoper contact met de klant, ook na de aankoop.

Door al deze digitale elementen kan e-commerce gezien worden als een onderdeel van e-business: alle geautomatiseerde bedrijfsprocessen die computers en/of het internet gebruiken met als doel de productiviteit, efficiency en hopelijk omzet te verhogen.

Inhoudsopgave

  • Een groeimarkt voor bijna alle branches
  • E-commerce platforms
  • Marktplaats of webshop?
  • Point of Sale systemen
  • Wetten en regels rondom e-commerce
  • Welke soorten e-commerce zijn er?
  • Welke betaalmethodes zijn er voor e-commerce?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van e-commerce?
  • E-commerce en marketing
  • Marketingtips voor e-commerce
  • Waar moet ik op letten voordat ik een webshop begin?

Voor mensen die een bedrijf willen beginnen zijn er in de e-commerce groeimarkt veel winstgevende mogelijkheden. Daarnaast is het nog nooit zo makkelijk geweest om een webshop te beginnen. Let wel: dat wil niet zeggen dat er niets meer is waar je rekening mee moet houden. De voordelen van e-commerce, het verschil met fysieke winkels en vele andere vragen rondom dit thema zullen we in dit artikel uitgebreid behandelen.

Meer lezen:Voorraadbeheer – de beste methodes voor jouw bedrijf

Een groeimarkt voor bijna alle branches

In 2021 werd in Nederland 31% van de levensmiddelen, elektronica, meubelen en kleding online gekocht. De grootste groei van online omzet vond plaats bij artikelen voor dagelijks gebruik zoals levensmiddelen, drogisterij artikelen en dierenvoer - een branche waarin het marktaandeel van de e-commerce omzet nog relatief laag is. Maar ook in branches waarin de online verkoop al sinds jaar en dag een belangrijke rol speelt, zoals kleding en elektronica, blijft het e-commerce aandeel nog steeds groeien.

Tegelijkertijd is ook het gedrag van de online shopper sterk veranderd. Een aantal jaren geleden waren het nog voornamelijk jongere mensen die online kochten, maar in 2021 is meer dan de helft van de online aankopen door mensen van boven de 50 gedaan. Ook het aandeel van “tevreden” of “zeer tevreden” webshopklanten is groot, en bereikte in Duitsland zelfs 96%.

Wat is ecommerce en hoe werkt het? - Shopify Nederland (1)

De onlinewinkels met de grootste omzet in Nederland waren in 2021 bol.com met 3,3 miljard euro, Coolblue met 1,4 miljard euro, Albert Heijn met 1,2 miljard euro en Zalando met 835 miljoen euro.

Verkopen in de e-commerce branche: dit zijn de mogelijkheden

E-commerce platforms

Als je wilt starten in de wereld van e-commerce en producten online wilt gaan verkopen, zijn er meerdere mogelijkheden en verkoopkanalen. De eerste en meest voor de hand liggende is natuurlijk een eigen webshop. Om er zelf een te beginnen heb je een e-commerce platform nodig, en daar zijn er eenheleboel van.

Of je kiest voor een kant en klaar Software-as-a-Service platform, voor een doe-het-zelf systeem, of voor zelfstandig gehoste e-commerce software hangt helemaal af van de tijd,het budget en de skills die je hebt. Zorg dat je gedegen onderzoek doet voordat je voor een systeem kiest, want als je eenmaal al je producten via dat systeem te koop hebt gezet is het ongelofelijk veel gedoe om op een anderplatform over te stappen (daarvan kun je hier een voorbeeld lezen). Hieronder bespreken we een paar veelgebruikte platforms:

1. Shopify

Shopify is een Canadees webshopplatform dat door de Duitse Tobias Lütke ontwikkeld is. De bedoeling was om een eenvoudig te bedienen, intuïtief systeem te maken met een grote keuze uit bestaande thema’s en website templates, en een eigen App Store vol met handige functies die gebruikers aan hun webshop toe kunnen voegen. Shopify bevindt zich in de cloud, wat betekent dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over hostingscapaciteit en servers. Ook updates en back-ups worden automatisch uitgevoerd. Shopify heeft abonnementen voor verschillende budgetten en biedt beginnende webshopondernemers het perfecte instapmodel. Maar met Shopify Plus heeft het ook pasklare oplossingen voor complexere webshops op enterprise niveau. Wat Shopify nog meer kan? In dit artikel vertellen we je daar alles over.

2. Wix

Wix is een Israëlisch bedrijf dat bekend is geworden als een modulair systeem voor websites en webshops. Modulaire systemen zoals Wix (en Strato, 1&1 en Jimdo) zijn ideaal als je maar weinig producten hebt en je webshop louter als bijverdienste fungeert. Voor groei op de lange termijn zijn deze systemen niet geschikt: ze zijn niet flexibel genoeg en hebben te weinig functies. Hun voordeel ligt vooral in het feit dat je niet hoeft te kunnen programmeren en dat de kosten laag zijn.

3. WooCommerce, dee-commerce plug-in van Wordpress

Wordpress is één van de meest geliefde tools voor blogs en websites. Vooral mensen die al een Wordpress website hebben installeren de e-commerce plug-in WooCommerce om een webshop te starten. Een WooCommerce webshop kost (vooral in het begin) minder geld, maar vergt wel veel meer inspanning dan bijvoorbeeld Wix of Shopify. Daarnaast is hosting niet bij de prijs inbegrepen. Het voordeel van WooCommerce zit hem vooral in de Wordrpress Plugin Store, een app store die voor bijna elkedenkbare functie een app heeft.

4.Lightspeed

Lightspeed is een e-commerce platform dat oorspronkelijk in Nederland is ontwikkeld, en zich focust op fysieke winkels die een online verkoopkanaal willen toevoegen. Het wordt veel gebruikt in de horeca. Lightspeed heeft een slim kassasysteem, is gebruiksvriendelijk en, misschien wel het allerbelangrijkste, biedt de mogelijkheid van gecombineerd voorraadbeheer, wat het platform ideaal maakt voor bedrijven die zowel online als offline willen verkopen.

Marktplaats of webshop?

Als je je producten graag online wilt verkopen, wil dat niet zeggen dat je dat verplicht via een webshop moet doen. Een heleboel e-commerce bedrijven verkopen via online marktplaatsen van derden, zeker als ze net beginnen.

Wereldwijd zijn Amazon en eBay de bekendste marktplaatsen; hier bieden talrijke verkopers hun producten aan. In Nederland zijnbol.comen Marktplaats grote spelers. Het grote voordeel van een marktplaats is dat je niet zelf hoeft te investeren in bereik, iets wat bij een eigen webshop wel het geval is. Amazon & consorten worden door veel mensen als hun eerste zoekmachine gebruikt als ze op zoek gaan naar een product. Dat betekent dus ook dat mensen deze platforms bezoeken met het doel om iets te kopen, en simpelweg het product zoeken wat het beste bij hun wensen past. Op die manier kunnen honderdduizenden tot miljoenen potentiële klanten jouw producten te zien krijgen.

Betekent dat dat het beter is om je producten op een marktplaats te verkopen dan in je eigen webshop?

Nee. Verkopen op marktplaatsen is vooral een goed idee als je net begint in de e-commerce. Maar als je merk eenmaal succesvol begint te worden heb je toch echt een eigen website nodig, al was het maar om niet meer afhankelijk te zijn van de algoritmes en de hoge tarieven van marktplaatsen. Op websites als Amazon concurreer je met tientallen andere verkopers, dus je hebt ook echt je eigen verkoopkanaal nodig. Een mix van een webshop, sociale media en verkoop op marktplaats is voor veel verkopers de optimale combinatie gebleken.

Meer lezen:De 8 populairste marketplaces en hoe ze je helpen meer te verkopen

Point of Sale (POS) systemen

De fysieke detailhandel heeft de afgelopen twee jaar nogal geleden onder de Coronamaatregelen, en is veelal door de e-commerce ingehaald. Maar dit betekent niet dat de dagen van fysieke winkels geteld zijn. Mensen vinden het nog steeds leuk om rond te neuzen in winkels.

Er hebben zich in de laatste paar jaar echter wel een aantal nieuwe voorkeuren ontwikkeld. Zo zijn winkelmethodes zoals Click & Collect, waarbij mensen de producten online bestellen en vervolgens in een fysieke winkel ophalen, steeds populairder. Voor de perfecte omnichannel strategie is het daarom ook voor e-commerce verkopers een goed idee om af en toe fysiek te gaan met bijvoorbeeld een pop-up store.

Maar hoe kun je mensen dan het beste laten betalen? Dat is het punt waarop de POS systemen tot hun recht komen. Eigenlijk is een POS niet heel anders daneen gewone kassa. Maar het verschil is dat deze e-commerce betaalsystemen je webshop en je fysieke winkel aan elkaar koppelen. Als je iets verkoopt in je fysieke winkel, dan wordt de bijbehorende informatie (voorraad, omzet) ook in je webshop opgenomen. Je kunt alles perfect synchroniseren en zo je klanten een winkelervaring geven die uitstijgt boven het verschil tussen online of offline kopen.

De volgende POS-systemen zijn erg populair voor e-commerce:

  • Shopify POS: Shopify is de beste keuze voor mensen die zowel on- als offline willen verkopen. Deze kassa linkt je webshop en je fysieke winkel, en ondersteunt Shopify Payments. Je kunt er razendsnel mee aan de slag en hij werkt met meerdere betaalmethodes.
  • Square POS: Dit POS-systeem is één van de bekendste, en is geschikt voor zowel on- als offline verkoop. Dit systeem heeft een aantal handige functies, zoals voorraadbeheer en een module voor teambeheer. Bovendien is het apparaat zelf heel betaalbaar.
  • Lightspeed POS:Lightspeed is vooral geschikt voor grootafnemers, en wordt al snel vrij complex. In hun analytics pakket bieden 50 KPIs een volledig overzicht van je verkoop en je klanten.

Wetten en regels rondom e-commerce

Webshopeigenaren moeten bij het oprichten en managen van hun winkels rekening houden met een aantal wetten en regels. Dit zijn de belangrijkste:

Duidelijke informatie over je bedrijf en producten
Dit zijn onder andere: adres- en contactgegevens, levertijden, bedenktijd, klachtenprocedure, retourbeleid en duidelijke prijzen. Zeker weten dat je niets hebt gemist? Kijk dan hier voor een gedetailleerde checklist.

Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, want het meeste ervan is al geregeld in de wet. Wil je ze toch hanteren? Dan zijn er twee eisen: de klant moet ze kunnen bekijken, en ze moeten niet in strijd zijn met de wet. Kijk voor meer details hier en hier.

Privacy Policy
Een webshop hebben betekent persoonlijke gegevens van klanten beheren. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan, anders riskeer je een boete. Je mag de gegevens bijvoorbeeld niet gebruiken om klanten reclame te sturen. Daarnaast moeten klanten kunnen zien welke gegevens jijvan hen hebt en mogen ze je vragen om die te verwijderen. In het Shopify Helpcentrum kun je precies lezen wat de wet AVG/GDPR voor jouw webshop betekent.

Toestemming vragen voor cookies
Iedereen is bekend met de cookies pop-up die verschijnt als je een website voor het eerst bezoekt. Dat doen deze sites niet voor de lol, maar om aan de wetgeving rondom cookieste voldoen. Shopify webshops gebruiken standaard een serie cookies, zodat je via je dashboard kunt zien hoe mensen je site gebruiken. Wil je weten welke dat precies zijn? Kijk dan hier.

SSL certificaat
Om de (bank)gegevens van je klanten goed te beveiligen, moet je webshop een versleutelde verbinding hebben. Dit zogenaamde SSL-protocol herken je aan de https in de URL. Alle Shopify webshops hebben al sinds 2016 een SSL-protocol. Hier lees je daar meer over.

Meer lezen:Wetgeving voor webshops: Zo voldoet je site aan de regels

Welke soorten e-commerce bedrijven bestaan er?

Wat is ecommerce en hoe werkt het? - Shopify Nederland (2)

Volgens een enquête van Statista werd in 2021 24% van de B2B omzet verdiend via online handel, 16 van die 24% gebeurde via marktplaatsen.

De meeste mensen denken bij woorden als e-commerce of webshops aan producten voor de consument. Maar de online handel is veel diverser dan dat, en kan in verschillende categorieën worden onderverdeeld. De relevantste zijn B2C, B2B, C2C en D2C. Laten we wat dieper op die vier ingaan:

E-commerce voor B2B

B2B staat voor Business-to-business: (online) verkoop tussen twee bedrijven. Het gaat hier om webshops die hun producten alleen aan andere bedrijven verkopen, niet aan consumenten.

E-commercevoor B2C

Bij B2C, Business-to-Customer, draait het juist om een bedrijf dat verkoopt aan particulieren. Dit is de meest veelvoorkomende online handel: een bedrijf verkoopt via het internet producten van eigen of andermans merk aan de consument.

E-commercevoor C2C

Daarnaast is er de C2C e-commerce, oftewel Consumer-to-Consumer; de handel tussen twee privépersonen. De meeste C2C verkoop vindt plaats op platforms zoals eBay of (Facebook) Marktplaats. Deze handel is niet wettelijk gereguleerd, dus zaken als garantie, ruilen en aansprakelijkheid worden meestal tussen klant en verkoper zelf overeengekomen.

E-commercevoor D2C

D2C is een begrip wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is. Het staat voor Direct-to-Consumer (of Customer), en betekent dat een webshop rechtstreeks, zonder tussenkomst van groothandels etc., aan de consument verkoopt. Veel Shopify verkopers vallen onder dit model.

Welke betaalmethodes zijn er mogelijk in de e-commerce?

Uit talrijke studies komt telkens weer naar voren dat het succes van een webshop sterk afhankelijk is van de betaalmogelijkheden die ze bieden. Want als de favoriete methode van een klant niet beschikbaar is, gaat de aankoop meestal niet door. Maar welke betaalmethodes zijn eigenlijk favoriet in Nederland?

iDEAL
iDEAL is de onbetwiste nummer 1. Maar liefst 59% van de online aankopen worden via deze methode afgehandeld. Als je iDEAL gebruikt worden aankopen gedaan via internetbankieren, wat veel klanten als vertrouwd en veilig ervaren. Bovendien is het een snelle en gemakkelijke methode.

Creditcards
De tweede meest gebruikte methode is betalen via creditcard. Alhoewel Nederlanders vrij huiverig zijn voor aankopen “op krediet” en daarom maar 10% van de online transacties via creditcard wordt gedaan, kent het wel degelijk enkele voordelen. Grote creditcardbedrijven zoals VISA en Mastercard geven je garantie op je aankoop: als de webshop het door jou gekochte product niet levert krijg je je geld terug. Daarnaast beschermen de meeste creditcardmaatschappijen consumenten goed tegen internetfraude, wat het een veilige betaalmethode maakt.

Achteraf betalen
Achteraf betalen gebeurt in Nederland via Klarna, AfterPay of Billink. Een goede methode als je een webshop niet helemaal vertrouwt. Je bestelt je product en zodra het thuisbezorgd is krijg je een factuur die je binnen 14 dagen moet betalen. Ook voor webshops is dit een methode met weinig risico, want bovenstaande bedrijven garanderen dat je het volledige aankoopbedrag uitbetaald krijgt. Maar er kleven ook wat nadelen aan deze methode: de genoemde bedrijven faciliteren de betalingmaar zijn geen bemiddelaars, en helpen dus niet bij een geschil tussen webshop en koper.

Besef dus, als je een webshop wilt beginnen, dat je keuze voor betaalmethodes belangrijker is dan je misschien denkt.

Meer lezen:Je eigen webshop maken en lanceren: een onmisbare checklist!

Wat zijn de voor- en nadelen van e-commerce?

Wat is ecommerce en hoe werkt het? - Shopify Nederland (3)

65% van de klanten in een fysieke winkel kijken snel even op hun mobiel om de prijzen te vergelijken met online prijzen.

Voor 2020 werd de totale omzet van de wereldwijde e-commerce markt geschat op €2.000 miljard, met een verwachte €2.239 miljard in 2022. De voorspelling is dat dit alleen nog maar toe gaat nemen, sommigen zeggen met wel 11% per jaar. Kortom: e-commerce is een booming business die door de Coronapandemie alleen maar nóg groter is geworden. En de pandemie heeft het koopgedrag van mensen vermoedelijk blijvend veranderd, dus de huidige groei is vrijwel zeker blijvend. Maar naast de fantastische kansen die online verkopen biedt, zijn er ook een aantal nadelen die je niet uit het oog moet verliezen.

Voordelen

  • Snel:Je kunt een aankoop zonder vertraging afhandelen, er staat geen rij voor de kassa.
  • Flexibel: Klanten kunnen 24 uur per dag bij je terecht.
  • Comfortabel:Naast het feit dat mensen op elk tijdstip iets kunnen kopen, hoeven ze ook nergens heen: shoppen kan gewoon vanuit de luie stoel (of de tent, of de hotelkamer, of in de trein, of waar dan ook).
  • Niet aan plaats gebonden: Mensen kunnen online producten bestellen die de winkels in hun buurt lang niet altijd op voorraad hebben (of uberhaupt verkopen).
  • Efficiënt: Online shoppen maakt niet allen het aankoopproces sneller en makkelijker, maar zorgt ook dat een bedrijf minder personeel nodig heeft.
  • 24-uurs klantenservice: Een aantal webshops bieden online support, en reageren snel op berichten.
  • Lage transactiekosten:POS-, voorraadbeheer- en filiaalsystemen houden automatisch je voorraad en cashflow in de gaten.
  • Snellere prijsvergelijking: Op het internet kun je makkelijk prijzen en producten van verschillende aanbieders vergelijken.
  • Tevreden klanten: Met e-commerce kun je optimaal op de wensen en behoeften van klanten inspelen.

Meer lezen:Omnichannel: zo bied je jouw klanten het ultieme gebruiksgemak

Nadelen

  • Fysieke winkels die geen online versie hebben blijven steeds verder achter;
  • Inrichten van een webshop kost tijd, en je hebt te maken met wetten en regels rondom gegevensbescherming;
  • Hogere advertentiekosten en prijsdruk;
  • Marketing kost meer tijd en meer geld;
  • Minder persoonlijke contactmomenten en minder overleg met klanten mogelijk.

E-commerce en marketing

De beste manier om de wereld van e-commerce binnen te komen is een eigen webshop. Maar je bent helaas niet de enige persoon met een webshop, dus moet je net als fysieke winkels flink aan marketing doen om te zorgen dat je opvalt in de massa.

Meer lezen:Meest verkochte producten voor webshops - trends en tips (2022)

Het voordeel van online verkoop is dat je heel flexibel kunt zijn met je marketingkanalen. Je kunt prijsvergelijkingssites, online marktplaatsen, sociale media of Google ads gebruiken om de aandacht op je merk te vestigen, helemaal afhankelijk van wat goed werkt voor jou. Met een goed marketingsysteem is bijna alles mogelijk,zodat je je producten op Instagram, Facebook, TikTok of waar je maar wilt kunt aanbieden. Gebruik sociale media als een soort aanplakzuil voor de “posters” van je merk. In plaats van brieven stuur je e-mail nieuwsbrieven, en in plaats van TV reclame gebruik je Instagramadvertenties of YouTube video’s. Doordat een groot percentage van de wereldbevolking internet heeft en miljoenen mensen dagelijkst het internet gebruiken, bereikt online marketing een groot gedeelte van de bevolking, vaak op een leukere manier dan de irritante reclamebrieven en Tv-spotjes van vroeger.

Meer lezen:Print on demand: verkoop je eigen T-shirts, mokken en meer met minimale investering

De bovenstaande marketingmix voor e-commerce is niet alleen zinvol voor B2C, C2C of D2C bedrijven, maar kan ook logistieke en kostentechnische problemen in B2B verminderen.

Marketingtips voor e-commerce

Om succesvol te zijn in de e-commerce is simpelweg een webshop beginnen niet voldoende. Je moet ook zorgen dat jouw doelgroep je webshop überhaupt vindt. Dat betekent dat e-commerce staat of valt met online marketing. We hebben de belangrijkste elementen voor je op een rijtje gezet:

  • SEM:Deze afkorting staat voor Search Engine Marketing oftewel zoekmachinemarketing, en omvat zowel Search Engine Optimization (SEO – zoekmachineoptimalisering) voor onbetaalde zoekresultaten als Search Engine Advertising (SEA – adverteren in zoekmachines) voor betaalde zoekresultaten.
  • Sociale media marketing:Met sociale media marketing maak je op sociale mediacontent voor je doelgroepen, en gebruik je de diverse platforms om de doelen van je bedrijf te bereiken.
  • E-mail marketing:Met e-mail marketing proberen bedrijven hun klantenbinding en omzet te vergroten, door (on)regelmatig e-mails naar hun klantenbestand te sturen. Vaak wordt in die e-mails een nieuw product onder de aandacht gebracht.
  • Display advertenties:Hieronder verstaat men alle online advertenties die afbeeldingen of video’s gebruiken, dus niet alleen maar tekst. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn banners.
  • Affiliate marketing:Bij deze vorm van marketing ondersteunen advertentiepartners (affiliates) bedrijven en verkopers bij hun marketing. In de meeste gevallen betekent dit dat de affiliates op hun blog, YouTubekanaal of sociale media de producten van een bedrijf noemen of aanprijzen, in ruil voor een kleine vergoeding.

        Meer lezen: Webshop-SEO voor beginners

        Waar moet ik op letten voordat ik begin met online verkopen?

        Wat is ecommerce en hoe werkt het? - Shopify Nederland (4)

        Meer dan de helft van de online klanten laten hun beslissing om iets bij een bepaalde webshop te kopen afhangen van hoe milieuvriendelijk de verzending is.

        Voordat je begint met e-commerce is het belangrijk om een heldere strategie te hebben. Bedenk dus welke doelen je wanneer wilt bereiken, welke producten of diensten je wilt verkopen, en definieer je doelgroep. Daarnaast is het zaak een financiële planning te maken, en ook daarbij duidelijk en meetbare doelen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een minimum omzet of een minimaal aantal klanten.

        Idealiter heb je al een goed beeld van de markt waarin je terecht gaat komen, en weet je dus wie je toekomstige concurrenten zijn. Waar kun je hun producten kopen en wat vragen zij ervoor? Wie zijn de oprichters en hoe zit hun bedrijf in elkaar? Daarnaast is het belangrijk om voordat je begint eerst uit te zoeken of er überhaupt wel vraag is naar je product of dienst. Een goede manier om daarachter te komen is het zoekgedrag van mensen te analyseren, want dat bepaalt hun koopgedrag. Gebruik hiervoor een tool zoals de Google Keyword Planner.

        Een ander belangrijk onderdeel van je succes (of falen) als online verkoper is zorgen dat je merk opvalt in de massa, want alleen zo kun je meeconcurreren in de wereldwijde strijd om klanten. Daarom is het extra belangrijk om duidelijk te krijgen én te maken wat jouw merk of bedrijf zo bijzonder maakt. Vooral kleinere bedrijven moeten zorgen dat ze niet vergeten worden, want alleen zo krijg je (vaste) klanten.

        Meer lezen:Wat is een KPI? Betekenis, uitleg en 67 KPI voorbeelden

        E-commerce voor iedereen

        Als aanvulling op je fysieke winkel of als zelfstandige webshop: onlineverkoop biedt winkeleigenaren een zee aan mogelijkheden. En alhoewel er ook enkele nadelen aan kleven, geven de extra kansen die het openen van een webshop biedt de doorslag. Wat houdt je nog tegen? Ga vandaag nog aan de slag en zet samen met Shopify je eerste schreden op het e-commerce pad!

        Dit artikel is een vertaling van een origineel Shopify-artikel van Alice Viete

        Meer lezen

        • Wat is dropshipping en hoe werkt het?
        • Zo vind je leveranciers, groothandels en fabrikanten voor jouw webshop
        • Zo schrijf je een goede 'over ons'-pagina (formule en voorbeelden)
        • Marketing funnel- wat is het en hoe maak je er zelf een?
        • Van moodboard naar sterke merkidentiteit voor je webshop
        • Is jouw FAQ page perfect? Met deze tips en trucs maak je hem nog beter!
        • Wat doe je met je webshop als je op vakantie gaat?
        • Met deze tips wint jouw webshop het vertrouwen van de consument
        • Loss prevention- Zo zorg je voor minder derving en meer winst
        • Headless commerce met Shopify Plus volgens Ask Phill

        Veelgestelde vragen over ecommerce

        Wat is e-commerce?

        E-commerce is de afkorting voor electronic commerce oftewel elektronische handel. Met andere woorden: online verkopen. Ecommerce gaat niet alleen over het aankoopproces, maar ook over alles wat daaraan voorafgaat.

        Welke soorten e-commerce zijn er?

        De meest gebruikte ecommerce vormen zijn B2C (Business-to-Customer), B2B (Business-to-business), C2C (Consumer-to-Consumer) en D2C (Direct-to-Consumer). In onze blog gaan we dieper in op deze vier soorten.

        Wat zijn de grootse webshops in Nederland?

        De online winkels met de grootste omzet in Nederland waren in 2021 bol.com met 3,3 miljard euro, Coolblue met 1,4 miljard euro, Albert Heijn met 1,2 miljard euro en Zalando met 835 miljoen euro.

        Wat zijn de voordelen van ecommerce?

        We bespreken 9 voordelen, waaronder: snelheid, flexibiliteit, plaats onafhankelijk, snelle prijsvergelijking en comfort.

        Wat is ecommerce en hoe werkt het? - Shopify Nederland (2024)
        Top Articles
        Latest Posts
        Article information

        Author: Dong Thiel

        Last Updated:

        Views: 5481

        Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

        Reviews: 94% of readers found this page helpful

        Author information

        Name: Dong Thiel

        Birthday: 2001-07-14

        Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

        Phone: +3512198379449

        Job: Design Planner

        Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

        Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.