Het experiment van Harlow en zijn theorie van gehechtheid / psychologie (2024)

De theorie van gehechtheid richt zich op de psychologische verschijnselen die optreden wanneer we emotionele banden met andere mensen aangaan. De manier waarop we het doen, wordt bepaald door hoe onze ouders met ons omgaan tijdens de kindertijd. Vandaar dat bij meerdere gelegenheden, als de relatie niet positief is, ze uiteindelijk soorten van giftige relaties genereren of die voortvloeien uit emotionele afhankelijkheid.

Kinderen die gescheiden zijn geweest van hun ouders zoeken in hun toekomstige relaties naar die gehechtheid die ooit van hen was weggerukt.

Bowlby was de voorloper van deze gehechtheidstheorie en ontdekte dat maternale deprivatie ernstige gevolgen kan hebben voor baby's. Het zou potentieel zo schadelijk zijn dat ze zelfs een intellectuele vertraging zouden kunnen oplopen en een zeer schadelijke manier van omgaan met emoties kunnen assimileren..Harlow, een Amerikaanse psycholoog, besloot om deze theorie over Bowlby's verslaving te testen het uitvoeren van een experiment dat veel, zo niet alle, wreed zou beschouwen.

Het experiment met Rhesus-apen

Harlow gebruikte voor zijn experiment de apen Rheus, een Aziatische soort die gemakkelijk went aan het leven tussen mensen. Het doel was om hun gedrag in het laboratorium te bestuderen om Bowlby's gehechtheidstheorie te testen. Hoe kan het anders zijn?, Harlow scheidde de jongeren van hun moeders om te zien hoe ze reageerden.

Maar Harlow keek niet alleen naar wat er gebeurde, maar gebruikte een merkwaardige methode. In de kooien waar de babyapen werden gestopt, waren er twee artefacten: een volle fles die hen van voldoende voedsel voorzag en een knuffelbeest, of pop, die leek op een volwassen aap. Dit knuffeldier had de jongere geen enkele vorm van voedselhulp te bieden.

Het experiment van Harlow en zijn theorie van gehechtheid / psychologie (1)

Wat zou het nageslacht kiezen? Dit is iets wat Harlow wilde ontdekken, niet alleen om de gehechtheorie van Bowlby te bewijzen, maar ook om de realiteit van onvoorwaardelijke liefde te ontdekken. Het resultaat toonde hoe de pups gaven de voorkeur aan de pop, hoewel deze geen voedsel gaf.

Toen de pups bang waren, klampten ze zich stevig aan de pop vast, omdat het hen veel veiligheid bood.

Hierdoor kon Harlow nagaan hoe belangrijk de relatie is, de gehechtheid, die de jongeren hebben met hun moeders als ze heel klein zijn. Ondanks dat ze hen geen eten schonken, kozen ze de pop die voor hen de rol van moeder op zich nam. Het is met wie ze liever hun tijd doorbrengen. De andere was slechts een voedsel dat ze geen warmte of genegenheid gaf.

De meest pijnlijke gehechtheidstheorie

Harlow nam geen genoegen met alles wat hij had gecontroleerd. Hij besloot verder te gaan zonder rekening te houden met het welzijn van de Rheus-apen. Hij beperkte ze in kleinere en kleinere ruimtes waar alleen eten en drinken was. Dus ik kon observeren hoe zij zich in absoluut isolement gedroegen.

Veel apen brachten maandenlang opgesloten in deze kleine kooien, sommige zelfs jaren. Beroofd van alle sociale en zintuiglijke prikkels, begonnen de apen veranderingen in hun gedrag aan te tonen als resultaat van al deze opsluiting. De apen die een jaar opgesloten zaten waren catatonisch. Ze waren passief en onverschillig voor alles en iedereen.

Toen de opgesloten apen de volwassen leeftijd bereikten, konden ze zich op de juiste manier niet verhouden tot anderen. Ze vonden geen partner, ze hadden geen enkele behoefte aan nakomelingen en soms zorgden hun passiviteit ervoor dat ze stopten met eten en drinken. Velen stierven.

Het experiment van Harlow en zijn theorie van gehechtheid / psychologie (2)

De vrouwelijke apen hadden nog steeds maar geluk, indien mogelijk. Door zijn onderzoek tot het uiterste te voeren, besefte Harlow dat de vrouwelijke apen konden niet zwanger raken, omdat ze er geen interesse in hadden. Dat is de reden waarom hij hen, in het 'rek van verkrachtingen', heeft laten bevruchten tegen hun wil en hun interesse.

Bijlage is nodig om bijlage te genereren

Het resultaat was helemaal gruwelijk. De verkrachte moeders negeerden de jongeren volledig, negeerden hen, verstrekten hen geen voedsel, kortom, ze wilden ze niet. Zoveel zelfs dat velen zelfs verminkt zijn waardoor ze zelfs zijn gestorven.

Ook al was het maar een pop, een speeltje, de apen beschouwden hem als hun moeder en ze kwamen naar haar toen ze haar nodig hadden.

Naast het verifiëren of niet verifiëren van Bowlby's gehechtheidstheorie, was het macabere experiment van Harlow duidelijk dat de behoeften van zijn apen veel verder gingen dan het verwerven van voedsel of de mogelijkheid van rust. Voor een gezonde ontwikkeling, hun apen gaven er de voorkeur aan deze behoefte aan "warmte" eerder te dekken dan de voedingsbehoeften te dekken.

Aan de andere kant, in het lab van Harlow was het ook duidelijk het belang dat de eerste relaties hadden voor het gedrag van de apen in hun volwassen stadium. Zo werd gezien dat de onthouding van een sociale stimulans op jonge leeftijd ervoor zorgde dat de apen in latere jaren niet meer geïnteresseerd waren in dit soort contact en dat ze de gelegenheid kregen om het te hebben..

Het experiment van Harlow en zijn theorie van gehechtheid / psychologie (3)

De ontbering van genegenheid bij de mens

Het extrapoleren van deze conclusies naar de mens, kinderen die niet de nodige affectie hebben gekregen als kinderen, die geïsoleerd zijn geweest, die zijn afgewezen, zullen ernstige moeilijkheden ondervinden bij het ontwikkelen van gezonde relaties. Een onuitwisbaar kenmerk dat affectieve tekortkomingen zou achterlaten en een behoefte om iemand te zoeken om hen 'voor elke prijs' te bieden wat ze in hun eerste levensjaren niet hadden. We hebben het natuurlijk over emotionele afhankelijkheid.

* Noot van de redactie: gelukkig zijn de ethische vereisten waaraan een onderzoek moet voldoen, met mensen of dieren, momenteel veel strikter en dit experiment kan vandaag niet worden uitgevoerd. Helaas kunnen we de marteling waaraan deze dieren werden blootgesteld niet herstellen, maar we kunnen hun lijden eerlijk maken door niet te vergeten wat ze ons hebben geleerd..

Het experiment van Harlow en zijn theorie van gehechtheid / psychologie (4) Wonden in je jeugd, littekens in volwassenheid Heb je een slechte herinnering aan je jeugd? Soms worden onze eerste jaren bewoond door schaduwen en teleurstellingen, wonden die gepaard gaan met onze volwassenheid. Maar vergeet niet, een ongelukkige jeugd bepaalt niet het leven ... Lees meer "

Het experiment van Harlow en zijn theorie van gehechtheid / psychologie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6166

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.